Fațade ventilate: Eficiență energetică și design modern pentru clădirea ta

Montarea de izolaţii clasice cu polistiren şi adeziv pe clădiri nu mai este de multă vreme cea mai bună soluţie pentru izolare perfectă, reducerea umidităţii şi a condensului la interior. Clădirile moderne au nevoie de o abordare modernă în privinţa anvelopărilor şi a izolaţiei, iar faţadele ventilate au devenit soluţiile viabile şi flexibile pentru clădiri care arată şi foarte bine şi sunt şi eficiente energetic şi termic, acustic.

Sistemele de anvelopare pentru clădiri sunt din ce în ce mai performante şi mai eficiente în ziua de astăzi. Faţadele ventilate sunt un tip de sistem de anvelopare pentru exteriorul clădirilor, uşor de instalat atât la clădiri noi, în construcţie, cât şi la cele ce trec prin perioade de renovare.

După montarea unor faţade ventilate va exista un spaţiu între perete şi placarea exterioară. Scopul lor este menţinerea unui schimb de căldură şi aer constant la nivelul zidurilor, lumina poate circula fără probleme şi se asigură şi spaţii mai luminoase la interior, atunci când lumina naturală este din abundenţă la exterior.

Faţada ventilată promovează mişcarea convectivă a aerului care ajunge în zona dintre zid şi placarea exterioară, eficienţa termică este dată tocmai de diferenţa dintre temperatura din interiorul acestei zone tampon şi exterior.

Vara, faţadele ventilate asigura răcoarea de care avem mare nevoie în clădiri, apare efectul de horn, aerul este împins înspre partea superioară a zonei tampon, reducându-se temperatura zidului dinspre interiorul clădirii. Iarna, temperatura zidurilor dinspre interiorul clădirilor este menţinută constantă, nu apare condensul, umiditatea prea mare, temperatura din interiorul clădirilor este perfectă, nu exista senzaţia puternică de rece.

Structură şi principalele beneficii

Zidurile pe care se va monta structura faţadelor ventilate vor avea un strat izolator şi se vor adapta la greutatea faţadelor şi a ancorelor lor. Ca structură, faţadele ventilate sunt formate din un zid de susţinere pe care se instalează ancorele, după care urmează stratul izolator pe peretele de suport, îmbunătăţindu-se capacitatea de izolare termică şi acustică a faţadelor ventilate moderne.

Zona tampon sau camera formată între zid şi strat izolator permite un echilibru perfect al temperaturii de acolo şi a zidului dinspre interiorul clădirii, managementul curenţilor de aer este unul cu eficienţă sporită.

Stratul de placare extern al faţadelor ventilate poate fi din diferite materiale, piatra uşoară, metal, lemn, combinaţii diverse, materialele fiind selectate de către arhitecţi în funcţie de estetica dorită, de designul exterior vizat, de eficienţa lor în funcţie de tipul de clădire şi de mediul din jurul clădirii.

Avantajele faţadelor ventilate sunt multiple: sunt protejate incintele interioare de vremea schimbătoare şi de temperaturile cu variaţii prea mari, eficienţa energetică a clădirii este mult îmbunătăţită, izolarea este superioară faţă de alte tipuri de anvelopări, vaporii de apă din interior sunt evacuaţi mai uşor, se reduce imediat şi umiditatea din clădire, aerul respirat în interior are calitate mai bună.

Dispar şi punţile termice pentru că izolaţia este perfectă, nu există întreruperi, spaţii neizolate, inerţia termică este păstrată, ai temperatură constantă în interior pe tot parcursul zilei. Incorporarea izolatorilor în zona tampon formată după montarea faţadelor ventilate permite o izolare acustică superioară, dar şi mişcările libere la nivel de substructură şi placare vor completa lista cu avantaje notabile ale faţadelor ventilate. Anveloparea este mai uşoară, nu se mai pune presiune atât de mare pe zidul suport, mentenanţa faţadelor ventilate este simplă, se curăţa uşor sau se înlocuiesc zonele cu probleme.

Aplicaţiile faţadelor exterioare şi structura părţii exterioare a faţadelor

Compatibilitatea faţadelor ventilate cu aplicaţiile legate de energia regenerabilă le transformă în soluţii excelente pentru clădirile care vor să fie şi eco-friendly, acestea transformându-se în platforme ideale pentru integrarea de sisteme de energie regenerabilă, panouri solare, sustenabilitatea clădirii fiind îmbunătăţită. Nu mai este nevoie nici de renovări şi lucrări atât de dese pentru că rezistenţa clădirii şi a zidurilor va fi mult mai mare în timp, rezistenţa la incendii este excelentă.

Per total confortul din interior este menţinut, în vreme ce la exterior clădirea va arăta foarte bine, ventilaţia este una naturală şi izolarea va rezista pe termen lung fără a avea nevoie de intervenţii şi de mentenanţe permanente.

Partea externă a faţadelor ventilate, de la exterior, poate fi formată din panouri compozite aluminiu, cu două straturi de aluminiu şi un nucleu de bază termoplastică, cu proprietăţi mecanice excelente, durabilitate şi mentenanţa redusă, stabilitate dimensională mare, dar şi din lemn, oţel, rezistent la coroziune şi un foarte bun izolator. Piatra sau ceramica sunt luate în considerare pentru aceste structuri în funcţie de cerinţele clienților şi ale arhitecţilor.

Unde vom întâlni faţadele ventilate, la ce tip de proiecte în construcţii? Faţadele ventilate sunt perfecte pentru case, locuinţe private, clădiri birouri, pentru un showroom, spitale şi clinici, hoteluri, alte spaţii comerciale mari. Desigur, putem să folosim faţadele ventilate şi la alte tipuri de clădiri, ţinând cont de structura zidurilor, de rezistenţa lor, de nevoile reale ale clădirilor şi de problemele existente, de clima din zona unde se vor monta faţadele.

Comments (No)

Leave a Reply